NKA 449108/03145

NKA 449108/03145

A Fejedelem című musical bemutatására

A kézzel fogható műalkotások szemléletformáló eredményein túl, a történelmi értékek előadó-művészek által bemutatott formában, különösen mély impulzust adnak a közönség számára.

Ezek ismeretében született meg a gondolat Tarpa Nagyközség Képviselő-testülete és a községben működő civil szervezetek által: Történelmi településünkön, ahol a helyi lakosok szívében élnek kuruc gyökereink, színpadra kell vinni Moravetz Levente, Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián nevével fémjelzett A Fejedelem című történelmi musicalt.

A zenés színdarabban megismerhetjük Rákóczi korának Magyarországát. A török uralom alól felszabadult ország újjászervezésével a bécsi udvar fő célja az ország elnémetesítése volt. Megnövekedtek az adóterhek, megbénult a szellemi élet, megindult a protestánsüldözés. 1702-ben bevezették a véradót, a katonák erőszakos sorozását, amely különösen Beregben és Ugocsában indult meg nagymértékben. Ebben a zavaros történelmi időszakban áll a lázadók élére gróf Bercsényi Miklós kuruc generális, s biztatja barátját, II. Rákóczi Ferencet, hogy vezesse a magyarokat hadba a Habsburgok ellen. Bár eleinte a fejedelem kételkedik, hogy képes-e hadsereget irányítani, pénzt szerezni a háborúhoz, s véghezvinni a nép szándékát, végül igent mond, s nyolc éven át kitartóan küzd – Istennel – a hazáért, a magyar nemzet szabadságáért.

Több történelmi kapcsolódás is megfigyelhető a mű rövid összefoglalójában a Beregben elhelyezkedő községünkkel, a kurucokkal, de mindezeken túl párhuzam figyelhető meg Magyarország és Európa jelenlegi kapcsolatáról is.

Ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, a keresztény magyar identitástudat erősítését,
múltunknak emlékállítását, amely a jelen és jövő nemzedékei számára példaként állnak
évtizedeken át.

A Fejedelem c. Musical Tarpán a II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház előtt